Visseltofta Hembygdsförening

ett kulturarv att förvalta

Skogliga kulturmiljöer och klimat går hand i hand

Vi hör det alla varje dag. Vi måste göra vad vi kan för att hejda utsläppen av växthusgaser. Centralt i detta ligger skogen och skogsmarken som en "kolsänka". För Visseltoftabygden har historiskt skogen var central. Skogen utgör bygdens kulturmiljö. Vi hoppas att alla som kan bidra, markägare och intressenter, hjälps åt i arbetet med skogen och kulturmiljöns bevarande. Visseltofta Hembygdsförening står som en aktör. Vi hoppas kunna bidra genom de kontakter och de nätverk vi byggt upp. Som medlem kan du också hjälpa till. En liten "teaser" är denna film.
https://www.ourplanet.com/en/video/how-to-restore-our-forests/

Njut av natur & kultur i hembygden

2021 är friluftslivets år! Varför inte i dessa tider med Covid-19 ta tillfället i akt med att ta del av och njuta av Visseltoftabygden! Ett tips är att utgå från de böcker som finns om området. Historiska källor som kan knytas till olika platser i omgivningen. En fika kan med fördel avnjutas däremellan. Det finns många fina naturmiljöer och därtill massor av sjöar. Sätt värde på Hembygden!

okänt

Årsmöte Visseltofta Hembygdsförening

OBS! Pga. Covid-19 måste vi begränsa deltagarantalet och erbjuder därför möjlighet till digitalt deltagande. Föranmälan till deltagande fysiskt eller digitalt gäller - kontakta oss via mejlen eller direkt till styrelseledamot. Har ni idéer som ni vill framföra går det också bra att höra av sig i förväg. Välkomna!

arsmoteVHBF2021

Skörde & Hantverksrunda i Visseltoftabygden - 20 Sept 9-13

Visseltofta Hembygdsförening presenterar ett nytt koncept i coronatider:

hantverksrunda2020

Skörde- och hantverksRUNDA 20/9 kl 9-13
!
Idén kommer från konceptet konstrunda och det betyder att vi har ett antal besöksmål i och runt Visseltofta där det kommer att säljas när- & härodlade produkter och lokalt hantverk. Tidigare år har vi samlats vid Hembygdsgården i Visseltofta, nu är tanken att man åker runt mellan ställena för att inte samlas för många på samma plats. Det ger också en möjlighet att se med egna ögon var grönsaken odlats eller titta på bina som producerat honungen. Vi följer självklart aktuella Covid-19 restriktioner och var och en har vi ansvar för att hålla avstånd till varandra. Är du i en riskgrupp är det möjligt att kontakta den deltagare du är intresserad av att besöka för en lämplig lösning.
Passa på att komma ut på landet, till hembygden och samtidigt ta del av traktens förmågor och produkter!
Rundan ser ut som följer - har ni svårt att hitta kan ni lägga in adressen i er mobil och få en vägbeskrivning via karta.

Gräsljunga Gårdsbutik:

har nyupptagen potatis utöver sitt vanliga sortiment som består bla av ägg, lammkorv, kokhöns och lammskinn och garn. Dagen till ära lämnar de 10% rabatt på sina lammskinn och garn. De har även trähantverk från Nisse Björk i Östanböke. Det kommer att finnas våfflor, Otto-glass och kaffe till försäljning. Bengt Cehlin kommer också ha torghandel utanför med bl a rökt korv, ål, sill och fläsk. För mer information titta gärna på deras hemsida www.grasljunga.se eller kontakta Annika Pettersson, 0708-330919.
Adress: Gräsljunga 1405, 283 95 VISSELTOFTA

John & Gertrud i Ravnarp:

säljer grönsaker i olika former. Ta en titt på trädgårdslandet själv! Familjen Solhammers kompletterar med hemodlad majs och även Gert Wulff är på plats med sitt fina hantverk i trä och smide.
Adress: Ravnarp 1312, 283 95 VISSELTOFTA

Familjen Troedsson i Torslehult:

har biodling. De kommer att sälja honung i olika former, på burk och direkt från ram (kakhonung), samt hemmagjord saft. På plats finns även Annika Svensson med sitt hantverk i form av tovade änglar, sittunderlägg m.m. Kontakta Nilla Troedsson på 0709–566543 för mer information.
Adress: Torslehult 1345, 283 95 VISSELTOFTA

Karl-Oskarsgården i Vesljunga:

kommer att premiäröppna sitt nya café till denna runda! Här kan du få dagens soppa med hembakt bröd till lunch och en kanelbulle och kaffe till fikat. I deras gårdsbutik kan du köpa med dig hembakt bröd, potatis, mjöl m.m. Du hittar dem på Instagram, Karloskargarden, eller ring Samar för mer information 0733–884022. Här är cafét öppet till ca 15.
Adress: Vesljunga 2285, 282 69 VESLJUNGA

I Boalt har vi tre konstnärer:

Hedda Bauer, Johan Ahlkvist och Charlotta Öberg från Konstakademin i Wien som studerar skulptur och performance. De ställer nu ut sina senaste arbeten, som nyligen visats på Vävstolsmuseet i Glimåkra, i en utställning hemma på gården. De har även en del egenodlade kryddor till försäljning. Kontakta Hedda för mer info 073–3902434.
Adress: Boalt 2309, 282 69 VITTSJÖ

Visseltofta Hembygdsförenings publikationer - våra hembygdsböcker - kommer att finnas till försäljning på Gräsljunga Gårdsbutik!

Övriga frågor om rundan, hör av er till Nilla Troedsson på 0709–566543.

Nu möter vi ett nytt verksamhetsår

2020 är här och med det nytt arbete för föreningens fortlevnad, för bygden och dess invånare osv. Titta återkommande in på vår hemsida, eller Facebook-sida, för att uppdatera er om vad som händer.
Glöm inte heller medlemsavgiften för 2020. Vi är Så tacksamma om ni åter vill hjälpa oss! Info om hur och vad ni betalar för finns på hemsidan.

Vill Ni engagera er i vårt styrelsearbete eller i samband med våra aktiviteter och andra göromål? Återkoppla om intresse finns! Stort som smått!

Vi har också ett årsmöte som väntar - Välkomna!